مدیریت منابع انسانی (HRM) چیست
مدیریت منابع انسانی (HRM) روشی است برای جذب، استخدام، استقرار و مدیریت کارکنان یک سازمان. HRM اغلب به عنوان منابع انسانی (HR) شناخته می شود. بخش منابع انسانی یک شرکت یا سازمان معمولاً مسئول ایجاد، اعمال و نظارت بر سیاستهای حاکم بر کارگران و روابط سازمان با کارکنان است. اصطلاح منابع انسانی برای اولین بار در اوایل دهه 1900 و سپس به طور گسترده در دهه 1960 برای توصیف افرادی که برای سازمان کار می کنند به طور کلی استفاده شد.
HRM مدیریت کارکنان تاکید بر کارکنان به عنوان دارایی های کسب و کار دارد. در این زمینه گاهی از کارکنان به عنوان سرمایه انسانی یاد می شود. همانند سایر دارایی های کسب و کار، هدف استفاده موثر از کارکنان، کاهش ریسک و به حداکثر رساندن بازگشت سرمایه (ROI) است.
اصطلاح مدیریت سرمایه انسانی مدرن در فناوری منابع انسانی (HCM) در مقایسه با اصطلاح HRM بیشتر مورد استفاده قرار گرفته است. اصطلاح HCM به طور گسترده توسط شرکتهای بزرگ و متوسط و سایر سازمانهای نرمافزاری برای مدیریت بسیاری از عملکردهای منابع انسانی مورد استفاده قرار گرفته است.
مطالعه پیشنهادی: ایزو 22329 – استفاده از شبکههای اجتماعی در مدیریت اضطراری
اهمیت مدیریت منابع انسانی
نقش شیوه های مدیریت منابع انسانی مدیریت افراد در یک محل کار برای دستیابی به ماموریت سازمان و تقویت فرهنگ است. وقتی به طور موثر انجام شود، مدیران منابع انسانی می توانند به استخدام افراد حرفه ای جدید که دارای مهارت های لازم برای پیشبرد اهداف شرکت هستند و همچنین به آموزش و توسعه کارکنان فعلی برای دستیابی به اهداف کمک کنند.
یک شرکت فقط به اندازه کارکنانش خوب است و مدیریت منابع انسانی را به بخش مهمی از حفظ یا بهبود سلامت کسب و کار تبدیل می کند. بهعلاوه، مدیران منابع انسانی میتوانند وضعیت بازار کار را برای کمک به رقابتی ماندن سازمان نظارت کنند. این می تواند شامل اطمینان از عادلانه بودن غرامت و مزایا، برنامه ریزی رویدادهایی برای جلوگیری از فرسودگی کارکنان و تطبیق نقش های شغلی بر اساس بازار باشد.
HRM چگونه کار می کند؟
مدیریت منابع انسانی از طریق متخصصان منابع انسانی اختصاص داده شده، که مسئول اجرای روزانه عملکردهای مرتبط با منابع انسانی هستند، کار می کند. به طور معمول، منابع انسانی شامل یک بخش کامل در هر سازمان می شود.
بخشهای منابع انسانی در سازمانهای مختلف میتوانند از نظر اندازه، ساختار و ماهیت موقعیتهای فردی متفاوت باشند. برای سازمانهای کوچکتر، داشتن تعداد معدودی از متخصصان منابع انسانی که هر کدام مجموعه وسیعی از وظایف منابع انسانی را انجام میدهند، غیرمعمول نیست.
سازمانهای بزرگتر ممکن است نقشهای تخصصیتری داشته باشند، با کارمندان منفرد به وظایفی مانند استخدام، مهاجرت و رسیدگی به ویزا، مدیریت استعداد، مزایا، غرامت و غیره. اگرچه این موقعیت های منابع انسانی متمایز و تخصصی هستند، عملکردهای شغلی ممکن است همچنان با یکدیگر همپوشانی داشته باشند.
آمازون نمونه ای از یک شرکت بزرگ با انواع مختلف موقعیت های تخصصی منابع انسانی است. وب سایت حرفه ای آمازون 15 عنوان شغلی مختلف منابع انسانی را فهرست می کند:
- دستیار منابع انسانی
- شریک تجاری منابع انسانی
- مدیریت منابع انسانی
- استخدام کننده
- هماهنگ کننده استخدام
- منبع
- مدیر استخدام
- متخصص مهاجرت
- متخصص LoA و اسکان
- متخصص/مدیر جبران خسارت
- متخصص / مدیر مزایا
- متخصص/مدیر مدیریت استعداد
- متخصص/مدیر یادگیری و توسعه
- مدیر برنامه پروژه فناوری منابع انسانی/فرآیند
- متخصص / مدیر تجزیه و تحلیل منابع انسانی
اهداف مدیریت منابع انسانی
اهداف HRM را می توان به چهار دسته کلی تقسیم کرد:
اهداف اجتماعی:
اقداماتی انجام می شود که به نیازها یا چالش های اخلاقی و اجتماعی شرکت و کارکنان آن پاسخ می دهد. این شامل مسائل حقوقی مانند فرصت های برابر و دستمزد برابر برای کار برابر می شود.
اهداف سازمانی:
اقدامات انجام شده که به تضمین کارایی سازمان کمک می کند. این شامل ارائه آموزش، استخدام تعداد مناسب کارمند برای یک کار خاص یا حفظ نرخ بالای حفظ کارمندان است.
اهداف عملکردی:
رهنمودهایی که برای حفظ عملکرد صحیح منابع انسانی در کل سازمان استفاده می شود. این شامل اطمینان از تخصیص تمام منابع منابع انسانی به پتانسیل کامل آنها می شود.
اهداف شخصی:
منابعی که برای حمایت از اهداف شخصی هر کارمند استفاده می شود. این شامل ارائه فرصت برای آموزش یا توسعه شغلی و همچنین حفظ رضایت کارکنان است.
در واحد هر سازمان، اهداف HRM عبارتند از:
- با تأمین و حفظ کارکنان مولد به سازمان کمک کنید تا به اهداف خود دست یابد.
- از مهارت ها و توانایی های هر کارمند به طور موثر استفاده کنید.
- اطمینان حاصل کنید که کارمندان آموزش های مناسب را دیده اند یا دریافت کرده اند.
- ایجاد و حفظ تجربه کارکنان مثبت با رضایت و کیفیت زندگی بالا، به طوری که کارکنان می توانند بهترین تلاش خود را در کار خود سهیم کنند.
- به طور موثر خط مشی ها، رویه ها، قوانین و مقررات شرکت مربوطه را به کارکنان ابلاغ کنید.
- حفظ سیاست ها و رفتارهای اخلاقی، قانونی و مسئولیت پذیر اجتماعی در محیط کار.
- مدیریت مؤثر تغییر در عوامل خارجی که ممکن است بر کارکنان درون سازمان تأثیر بگذارد.
مهارت ها و مسئولیت های یک مدیر منابع انسانی
مدیریت منابع انسانی را می توان به بخش های فرعی تقسیم کرد، به طور معمول بر اساس مراحل قبل از استخدام و استخدام، با یک مدیر منابع انسانی اختصاص داده شده به هر کدام. حوزه های مختلف نظارت بر HRM می تواند شامل موارد زیر باشد:
- استخدام، جذب و نگهداری کارمندان
- مدیریت استعداد و مدیریت نیروی کار
- تعیین نقش شغلی و توسعه شغلی
- غرامت و مزایا
- رعایت قانون کار
- مدیریت اجرایی
- آموزش و توسعه
- برنامه ریزی جانشینی
- مشارکت و شناخت کارکنان
- تیم سازی
مهارت هایی که می تواند برای مدیران منابع انسانی ارزش افزوده باشد عبارتند از:
- روابط کارمندان
- روابط نامزدهای شغلی
- تامین منابع و جذب نیرو
- مدیریت تعارض بین فردی
- استخدام کارمند جدید
- تجربه نرم افزار منابع انسانی و سیستم اطلاعاتی
- مدیریت اجرایی
- خدمات مشتری
- مدیریت پروژه
نرم افزار HRM
تقریباً همه حوزههای مدیریت منابع انسانی دارای نرمافزار پیچیدهای هستند که درجات مختلفی از بسیاری از فرآیندهای منابع انسانی را به همراه سایر ویژگیهای اضافه شده مانند تجزیه و تحلیل خودکار میکند. به عنوان مثال، استخدام نامزدهای شغلی رشد بسیار زیادی در تعداد پلتفرمها و سیستمهای نرمافزاری داشته است که به کارفرمایان و جویندگان کار کمک میکند تا سازمانها و داوطلبان را به صورت الکترونیکی با یکدیگر مطابقت دهند و سپس به مدیریت فرآیندهای مصاحبه، استخدام و استخدام کمک کنند.
در حالی که برخی از سیستمهای نرمافزاری HRM در محل شروع به کار کردند، تقریباً همه حوزههای فناوری منابع انسانی، بهویژه سیستمهای HCM، به سمت نرمافزار مبتنی بر ابر به عنوان پلتفرمهای سرویس (SaaS) حرکت میکنند.
فرصت ها و الزامات شغلی HRM
زمانی که به دنبال شروع حرفه ای در مدیریت منابع انسانی هستید، معمولاً مدرک لیسانس لازم است. برخی از کالجها مدارک مدیریت منابع انسانی خاصی را ارائه میدهند که میتواند یکی از راههای رسیدن به موقعیت منابع انسانی در سطح ابتدایی باشد. راه دیگر برای یافتن شغل در منابع انسانی، تکمیل یک دوره تحصیلی در مقطع کارشناسی در یک رشته مرتبط، مانند مدیریت بازرگانی است.
علاوه بر این، چندین سال تجربه در نقشهای عملیات سنگین ممکن است هنگام انتقال شغلی به سمتهای منابع انسانی ارزشمند باشد. برای کسانی که فاقد مدرک کارشناسی مرتبط یا تجربه کاری قابل ترجمه هستند، برنامه های کارشناسی ارشد ویژه منابع انسانی نیز وجود دارد تا به ایجاد دانش، مجموعه مهارت ها و صلاحیت های لازم کمک کند.
تاریخچه HRM مدرن
پیدایش مدیریت منابع انسانی مدرن را می توان به قرن هجدهم ردیابی کرد. انقلاب صنعتی بریتانیا، که کارخانههای بزرگ بسیاری را به وجود آورد، افزایش بیسابقهای در تقاضای کارگران ایجاد کرد.
با توجه به اینکه بسیاری از این کارگران ساعات طولانی کار می کنند (اغلب در حدود 16 ساعت در روز کار می کنند)، به طور فزاینده ای آشکار شد که شادی کارگران رابطه مثبت قوی با بهره وری دارد. به دنبال به حداکثر رساندن بازده سرمایه گذاری، برنامه های رضایت کارگران معرفی شدند. علاوه بر این، شرایط کار در کارخانه، ایمنی و حقوق کارگران را در خط مقدم توجه قانونی قرار داد.
بخش های اولیه منابع انسانی در سازمان ها در قرن بیستم اغلب به عنوان بخش های مدیریت پرسنل شناخته می شدند. بخشهای مدیریت پرسنل با رعایت قوانین و مسائل مربوط به کارکنان سروکار داشتند و همچنین برنامههای رضایت و ایمنی کارگران را در محیط کار اجرا کردند. پس از جنگ جهانی دوم در ایالات متحده، بخشهای مدیریت پرسنل به برنامههای آموزشی ارتش توجه کردند و شروع به تبدیل آموزش کارکنان به نقطهای مورد تأکید کردند.
دپارتمان های منابع انسانی در دهه 1970 نام “منابع انسانی” را به خود اختصاص دادند. عامل اولیه ای که HR را از مدیریت پرسنل متمایز می کند، توانمندسازی فناوری ارتباطات بهتر و دسترسی به اطلاعات فردی کارکنان است.
تازه های HRM
فرصت های شغلی برای مشاغل در مدیریت منابع انسانی همچنان قوی است. وال استریت ژورنال، در تجزیه و تحلیل داده های منتشر شده توسط اداره آمار کار (BLS)، عنوان شغلی «مدیر منابع انسانی» را بر اساس میانگین حقوق در سال 2018 و شغل پیش بینی شده به عنوان سی و پنجمین (از 800) امیدبخش ترین شغل رتبه بندی کرد.
به طور کلی، منابع انسانی به عنوان یک حوزه در حال رشد است. شرکت ها به طور فزاینده ای تفاوت استراتژیک را که یک بخش منابع انسانی خوب می تواند ایجاد کند را تشخیص می دهند و بر این اساس روی آنها سرمایه گذاری می کنند. در نتیجه، تقاضای مشاغل منابع انسانی رو به افزایش است. انتظار میرود که از سال 2018 تا 2028، عناوین شغلی مدیریت منابع انسانی تنها در ایالات متحده رشد 7 درصدی داشته باشد. علاوه بر این، چشمانداز حقوق همچنان قوی است و میانگین حقوق مدیر منابع انسانی در حال حاضر حدود 113000 دلار است. برای پست های متخصص منابع انسانی، متوسط حقوق حدود 60000 دلار است.
بازتاب: منابع انسانی سازمان ها - مرکز مشاوره ایران گواه46135223-021
بازتاب: هزینه صدور گواهینامه های ایزو در ایران - ایزو فرتاک021-49382